Oglasivac

13. 8. 2015.

Džem od šljiva bez šećera

Ivanin proveren recept
Bez prskanja, dugog kuvanja i mešanja, ostaje savršena boja a dobije se prirodno sladak i sto posto zdrav i dijetalan džem.
Džem od šljiva bez šećera

Džem od šljiva bez šećera Potrebno:
  • šljive
  • so
  • tepsije
  • tegle
  • poklopci - zatvarači za tegle
  Na jedan kilogram šljiva ide jedan prstohvat soli.
Šljive treba da su dobro zrele, ukusne i zdrave. Potrebno ih je dobro oprati i prosušiti da ne budu vlažne. Očistiti od košpica i peteljki pa ih staviti u veliku tepsiju. Tepsija ne mora biti duboka. Stavite više tepsija u rernu da bi što pre bilo gotovo, pogotova ako pravite veće količine.

Posolite, promešajte i u rernu na 200 stepeni stavite da se krčkaju.
Kod mene rerna nije bila isprskana al vi za svaki slučaj stavite na dno foliju tako da ako negde i kapne ostaće čista rerna.

Sve ukupno se šljive peku sat vremena ali to procenite sami. Kod mene je najpre bila gotova tepsija koju sam stavila na dno rerne. Nju sam prvu izvadila i pekmez sipala u tegle dok su se druge još malo pekle. Potrebno je samo jednom u toku kuvanja promešati, otprilike pola sataod početka kuvanja.
Džem sipati u čiste i suve tegle, dobro zatvoriti odgovarajučim poklopcom i to je to. Divan džem od šljiva je gotov. Prijatno!

Pogledajte video recept kako da pripremite ovaj džem.

 

 

 

6 коментара :

  1. Divan I lak recept.
    Zanima me gde treba da se odlaze, da li treba u frizideru da stoji? Koliko moze da traje a da se ne pokvari?
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo i ovde da odgovorim zbog drugih koji će sigurno biti zainteresovani kako i gde.
      Obavezno vruć pekmez u vruće tegle i obavezno dobri poklopci koji pašu. Držati na tamnom mestu, što dalje od toplote - špajz. A još ko ima podrum, milina. Ali ako se ne možete baš osloboditi tog straha od kvarenja, zapecite tegle sa pekmezom malo u rerni da se uhvati korica. Ali na ovaj način su žene pravile, več godinama bez probllema. I ja sam konzervans koristila pre par godina, u sve. Dok nisam imala priliku kod jedne bakice raditi zimnicu. Ona nigde ne stavlja konzervans. Teglu kada jednom otvorite držite u frižideru, ako su vam potrebe male najbolje da punite manje teglice. Sretno spremanje zimnice. :)

      Избриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican recept,zdravo i bez secera...hvala na istom!!! :-)

    ОдговориИзбриши
  4. Napravih i ja jednu turu, sviđa mi se recept.Meni je mnogo manje ispalo i prilično mi je gust džem, verovatno su šljive takve.Pozdrav, Ivana 🙋

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

VIDEO RECEPTI

Recept samo za Vas!

Oglasi