Oglasivac

19. 4. 2017.

Prilog od riže - Kako pripremiti pirinač - Škola Kuvanja

Recept kako da napravite rastresit pirinač, finog ukusa. Prilog uz ribu, meso, fašir, odličan i uz razne soseve. Ako ga napravite sa pečurkama, ajvarom, povrćem dobićete nove ukuse i izglede. 

Pirinač-riža-prilog-škola-kuvanja

Sastojci i priprema:

- 3 šolje pirinča (šolja od 1 dcl.)
- 1 srednja glavica crnog luka (može mladi luk ili praziluk)
- 1/2 dcl. ulja (pola šolje)
- 2 kašičice suvog začina
- malo bibera
- peršunovo ili celerovo lišće
- voda da prekrije pirinač



Prvo natopiti pirinač vrućom vodom i ostaviti da stoji najmanje pola sata, videćete da je upio vodu i da je mekši. Ovo radimo da bi smanjili proces kuvanja, ali ako ga niste stigli natopiti kuvajte ga 10 minuta duže uz dodavanje više vode.
Luk sitno iseckati i prodinsati na ulju, dodati malo vode pa pustiti da omekša. Potom u njega staviti dobro opran pirinač, začine, iseckano lišće, preliti vodom i krčkati oko 6-7 minuta. Skloniti sa šporeta, poklopiti i ostaviti da u svojoj pari on još nabubri i skroz omekša.
Na ovaj način dobićete fi i rastresit rižoto. Posle 15-tak minuta poslužite.
Prijatno!

4 коментара :

  1. Zvuci jednostavno skuvati pirinac, ali meni nikad nije poslo za rukom da mi bude tako rastresit kao tebi. Bas mi se dopao recept, jedva cekam da ga probam!

    ОдговориИзбриши
  2. Zdravo, Šerpice, da ti prvo kažem da si odlična i veoma kreativna kuvarica,a tvoja mala pomoćnica je slatka ko bombona! Što se tiče pirinča, ne vidim što žene prave famu oko njega?! Uzmem 4-5 čenova većih ,belog luka, zatim ih očistim od klice- zelenog unutrašnjeg dela,to je za one koji imaju gorušicu, da je nemaju,jer beli luk je izmišljen za pirinač.Stavim u vok ulje,popunim lepo dno, ubacim naseckani luk i mao propržim... onda ubacim predhodno natopljeni pirinač u vodi,kažu da ga ne treba propirati jer onda gubi na kvalitetu i počnem polako da ga pržim sa lukom...mešam na srednjoj vatri ubacujem začine:bosiljak,suvi, biber,kockicu za supu,kokošiju ili povrtnu(posna varijanta) i krečem da nalivam polako mlakom vodom...nalivam da ogrezne i malo više od toga,ako je jaka vatra još smanjim,voda isparava opet nalivam mlakom vodom...inače kada nalivate vodu u bilo koje jelo treba da nalivate mlaku vodu da bi sastojci ostali kvalitetniji...naš pirinač se lepo kuva,a mi treba da budemo strpljivi i da mešamo, nalivamo, mešamo dodajemo malo začina po potrebi i željii,sve zavisi koliku količinu spremamo.Kada je pirinač al dente onda se skine sa šporeta i može da se dalje pomeša sa već pripremljenim mesom,šampinjonima...da se zapeče u rerni malo,da ne bude previše suv, ali ovaj vam postupak garantuje rastresitost svakog zrna.Probajte i javite! Pozdrav!!!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

VIDEO RECEPTI

Recept samo za Vas!

Oglasi