Oglasivac

3. 2. 2015.

Orasnice stari dobri recept

Ivanin proveren recept
Ovaj slatkis pravim prvi put,malo mi je otisao u zaborav.Moja mama ga je cesto parvila pogotovo za novogodisnje praznike.
Orasnice stari dobri recept

POTREBNO:
-2 belanca
-250 gr.secera u prahu
-200 gr.seckanih oraha
-300 gr. mlevenih oraha
-1/4 soka od jednog limuna

PRIPREMA:
Prvo da napomenem da se prave jako brzo,bitno je da dok se peku budete uz njih i nadgledate jer mogu brzo da dobiju jacu boju i suvise se osuse.Vreme pecenja uveliko zavisi od vase rerne,ja cu vam reci koliko je mojoj rerni bilo potrebno,vi opet morate sami da procenite ako pravite prvi put.
 
 Belanca mutite dok ne dobijete gusti beli sam.Pazljivo se odvajaju zumanca od belanca,pazite da nema vode na posudi u kojoj mutite belanca.Takodje i zice od miksera moraju biti ciste i suve.Dobro je zice od miksera staviti predhodno u frizider da se ohlade(bolje ce se umutiti belanca).

U sneg od belanaca dodate sitni secer i mutite dok se ne dobije jos gusca masa.Na kraju dodate mlevene orahe i sok od limuna(bez da vam upadne mesnati deo limuna).
Dobro izmesajte al ni slucajno mikserom,vec drvenom varjacom blago okrecite belanaca sa orasima,da se izjednaci a da pri tom ostane sto vise snezna masa.
Veliku tespiju predhodno pripremite,stavite na nju  papir za pecenje.
Testo podelite na odprilike 50 komada-kuglica.
Svaku kuglicu medju dlanovima formirati u valjak(5 cm)uvaljati u seckane orase i blago krajeve saviti ka unutrasnjosti da se dobije oblik orasnice kao na slici(oblik polumeseca).
 
RERNU OBAVEZNO PREDHODNO ZAGREJTE.
Orasnice stavljate u zagrejanu rernu na 200 stepeni al odmah smanjujete na 100 stepeni.
Treba da se suse,mojoj rerni je bilo dovoljno 17 minuta da se lepo osuse.Po iskustvima nekih domacica i njihovim rernama potrebno je i do 25-30 minuta.

Kada se ispeku izvadite tespiju,i ostavite tako da se jos ohlade i stegnu pa tek onda vadite iz tepsije.
 



4 коментара :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

VIDEO RECEPTI

Recept samo za Vas!

Oglasi