Oglasivac

9. 3. 2015.

Fondan masa za torte

Ivanin proveren recept
Ovu tortu sam pravila kad je Jovanica punila prvu godinu. Tada sam i ja prvu put se isprobala sa pravljenjem fondan mase. Ma to samo deluje komplikovano al uopste nije.
Jako je lepo raditi sa njim, a torte zaista izgledaju fenomenalno.
Fondan masa za torte

POTREBNO:
- oko 1 kg. šećera u prahu - zanimljivo da se ni šećer u prahu ne ponaša uvek isto, zavisi od proizvodjača, ne predstavlja problem samo je razlika u količini koja se potroši.
 - 1 kesica želatina i još jedna mala kašikica u prahu
- 8 kašika fruktoze ili glukoze - pune kašike
- 15 ml. glicerina

PRIPREMA:

Izmešati 60 ml. hladne vode sa želatinom i ostaviti da nabubri. Budite tačni i veoma precizni kada merite.
U drugu posudu stavite fruktozi i jednu kašiku vode. Stavite na laganu vatru da es otopi i mešajte. Čim se otopi sklanjate, ni sekund duže.
Sasvim malo ostavite da se  smiri masa, dovoljno 10 sekundi pa dodajte glicerin malo po malo i mešajte.
Zatim tu smesu - vruću, dodajete u želatin i izmešajte da se sjedini.

U dublju posudu sipajte šećer, napravite udubljenje i dodajte smesu od želatina. Mešajte al ni slučajno varjačom sa kojom kuvate ručak. Fondan masa jako upija sve mirise.
Kad vidite da je potrebno početi mesiti, čistim i suvim rukama mesite i formirajte loptu.

 Ponekad je potrebno i malo više šečera zato uvek imajte pri ruci.
Smesa treba da je fina glatka, kao plastelin koji ste već razradili.
Dok radite sa fondanom ruke brišite sa krpom koja nema puno dlačica, jer se rukama mogu preneti na fondan na koji se sve lepi.

Ako bojite fondan i ako hoćete više boja, podelite ga na više delova( koliko boja vam je potrebno). Boju dodajte sasvim pomalo, premesite pa ako vam se ne svidja nijansa ponovo dodajte jos boje. Ja sam boju dodavala sa čačkalicom.

Ako ne koristite isti dan fondan masu, samo stavite u plasticnu vrećicu i dobro zavežite. Stavite u frižider, i kada želite koristiti najbolje u mikrotalasnu na koji sekund da malo omekša da možete lakše raditi. Mada se i na sobnoj temperaturi moze ostaviti ali morate duže čekati da bi radili.

Glicerin kupujete u apoteci, tražite jestivi. Želatin ja koristim govedji koji kupujem u prodavnici ili na merenje u zdravoj hrani, dekstroza ili fruktoza isto na merenje u zdravoj hrani.

POSETITE KANAL SERPICA SA VIDEO RECEPTIMA.

1 коментар :

  1. Ivana ,hvala za recept za fondan,samo mi reci molim te,kada ga ne koristiš istoga dana kako ga ,da li ga oklagijom razvlačiš,ili se on toliko otopi da ga prelivaš preko torte.Da li ima neki video gde si to objasnila i ako nema bilo bi mi veoma važno da pogledam,jer oduvek sam želela da naučim da pravim fondan.Pročitala sam brojne knjige ali sam samo maltene sama došla do umeća da napravim glazuru od šećera koja podseća na fondan.Mnogo hvala što si tako nesebično podelila ovaj recept.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

VIDEO RECEPTI

Recept samo za Vas!

Oglasi